Det är en del administrativt att driva skivbolag kan man säga. Men det är samtidigt kul att lära sig nya saker. Telefonen går varm mellan skattejuristen och musikjuristen jag har knutna till mina verksamheter för att det ska bli rätt med allt!

I år är det dags för den första royalty utbetalningen för de artister som släppt musik genom Young Music Sweden!

Inför det har jag gjort en del research på hur detta går till och frånsett att det till att börja med är lite nya saker att sätta sig in i så är det också så att Young Music har ett s k recoup system i sitt avtal som innebär att det behövs lite extra kontroller administrativt så det blir rätt.

En möjlighet att återfå sin investering.

Recoup systemet tänkte jag berätta mer om i ett annat inlägg men i korthet handlar det om att artisten ges en möjlighet att återfå det belopp som investerats i Young Music för samarbetet/konceptet som utmynnar i release av en singel.

När det är sådant här administrativt arbete så får studio manin ta paus en dag. Idag är en sådan dag när jag befinner mig här istället, vid mitt ”vanliga” skrivbord hemma.

Frågor som tumlat lite om vartannat i huvudet och även hos ”mina” jurister är kring skattedelen som ju är en viktig aspekt om man som artist inte har så mycket jobb kontra har mycket jobb som drar in pengar vad som gäller då och när man är undantagen. Att betala ut som arbetsgivare kontra bli fakturerad och vilken moms som gäller då.

Det börjar klarna lite nu i alla fall och jag fick ett tips idag för er som kanske har en del jobb som artister men som inte vill ha ett eget företag – använd de faktureringstjänster online som finns, ex Cool Company eller Frilans Finans var deras tips så det förmedlar jag gärna vidare här då!

Smart idé som säkert alla utom jag redan kände till ha ha… ?

De senaste dagarna i studion har varit intensiva av frustration faktiskt över att jag inte för mitt liv kunde komma på hur jag skulle forma en produktion kring en ny låt jag jobbar med.

Alla instrument fick åka fram och så blev det ett väldans flaxande mellan dessa vad som skulle bli the main instrument att bygga låten kring….

Men så plötsligt släppte det igår och det började få sin form och det blev bättre än vad jag förväntat mig åstadkomma så då fick det bli lite belöning med en ”ledig” dag idag istället. Bara lite kontorsarbete istället ?