När jag startade Young Music och fram tills idag har jag samtidigt som jag trott på idén och mig själv också tvivlat på båda delar, mer än en gång. Att jobba på en-mans-skivbolag är definitivt inte ett jobb för vem som helst. Det kräver arbete och energi utöver det normala och mer därtill. Det kräver drivkraft och en kraftigt och ständigt brinnande låga för det man tänkt sig genomföra.

Det är definitivt inte medvind som varit den vanligaste väderleken.

Så givetvis har jag tvivlat, lågan brinner dåligt ibland. Efter att en låt, ett arr, all inspelning, mixning och själva produktionen är avklarad kan jag känna att jag helst vill flytta till en 1:a med kokvrå själv och varken se eller träffa andra levande eller icke levande varelser på minst några år. Precis när det är dags att börja jobba med marknadsföringen. Den viktigaste delen, ja då är jag som tröttast.
För jag har ju gjort allt jobbet före den delen också…

Men, som tur är går det över, efter några dagar bara… och så flammar lågan upp igen. Jag brukar kalla mig själv naiv för att jag är naiv, men säga vad man vill. Att vara naiv är nog en av mina bästa egenskaper trots allt.

Lika tankar.

Under det andra tillfället på kursen (digitala strategier för musikbolag) som jag går just nu så kom det en gästföreläsare. Frånsett att han uträttat mer eller mindre under kanske så var det inte resultatet som fångade mitt intresse utan snarare hans tänk och sätt att hantera sitt bolag och sina artister på.


Babak Azrami från ”Respect My Hustle” föreläser. Foto: FIFTI

Plötsligt kände jag mig inte lika ensam i mitt tänk. Vissa saker han berättade om var skrämmande lika hur jag själv tänker och jag kände mig upprymd över att jag inte är ensam i mitt tänk. Det finns säkert många fler som tänker som jag, men ingen jag träffat och än mindre gått på föreläsning hos.
För man kan väl sammanfatta vad jag menar här med att alla inte direkt hållit med mig om att mitt tänk kring frihet är det bästa. Något jag själv sett som självklart. Jag pratar om det frihetstänk som jag skrivit om här.

Mentorskap

Något jag fastnade för särskilt var hans approach som mentor för sina artister och inte ”chef”.

Att jobba med artister i team för att de ska hjälpa varandra fram, att inte styra utan coacha var några ledord liksom att få artisten att verkligen hitta sitt sanna jag.

Han menade att de på hans bolag grillade sina artister likt ett FBI förhör för att verkligen gå till botten med vad för story som var den egentliga bakgrunden hos artisten och inte den ytliga. Jag håller 100% med i allt kring det där. Är det inte äkta och trovärdigt och drivkraften inte finns kan det lika gärna va. Det är alldeles för mycket jobb om det inte är helhjärtat.

Möt publiken

Han berättade ivrigt om hur han istället för att sitta instängd på ett kontor teoretiskt analyserandes istället begav sig ut för att möta fansen och publiken genom att själv stå och sälja merch för att personligen prata med fans och verkligen se vilka de var. Han menade att många i branschen ligger steget efter om de inte är ”där ute” och vet vad som egentligen pågår bland de ”smarta” konsumenterna.

Lek mer. Experimentera.

Det fanns en beundransvärd lekfullhet och experimentell sida hos honom som kanske inte jag själv har men som var väldigt befriande att höra om. Det tog för en stund bort allt det här krångliga hur man ska, borde eller bör göra. Jag ska försöka att applicera den känslan mer.

Spontaniteten han pratade om tog mig tillbaka till hur jag tänkte före Young Music.
Att musik är roligt, spontant, impulsivt, utvecklande, kreativt, enkelt och vi gör det bara för att det är kul.
En känsla som man numera måste leta lite efter ibland med många bollar i rullning i en-mans-bolaget…

Investerare

Han tog några exempel på hur samarbeten mellan hans artister och andra varumärken gjorts vilket kändes väldigt självklart när han sa hur han gått tillväga men som kan vara rätt så svårt att komma på själv tycker jag. Det gäller att komma ihåg att det finns inga begränsningar för fantasin och det går att göra mer än vad man tror utan den stora kassan. Vad är det som säger att ett stort bolag i ryggen är det ur ekonomisk synvinkel bästa alternativet när ett litet bolag kanske kan få till lika bra resultat genom de rätta investerarna?

Ett udda tänk kan också lyckas

Han gav mig en känsla av att ett annorlunda tänk kan lyckas bättre än vad man kanske kan tro.
Sedan tror jag kanske att jag behöver hålla mig till lite mer strategier och planering än vad han kanske gjort själv, men det beror ju på vem man är som person, vad man har kraft till och vilka man jobbar med. Hursomhelst var föreläsningen så sjukt inspirerande och gav mig vatten på min kvarn.

Jag är på rätt väg.