Mixa är inte lätt alltså. Det är min åsikt. Samtidigt som mixen ska bli kreativ med dynamik och mycket musikalitet, vilket är min vision av mixning, så är det så mycket tekniska delar att behärska.

Jag är tyvärr inget teknik freak

Jag måste verkligen anstränga mig för att orka ta mig igenom t ex en videotutorial om någon ny plug till skillnad från Fredo som älskar tutorials och tålmodigt tar sig igenom den ena efter den andra medan jag istället drar upp och ned i rattar och reglar och i bästa fall fattar 50% av pluggens användningsområde utan tutorial och nöjer mig där just då. Jag skulle säga att jag till och med är totalt ointresserad av hur något fungerar, jag vill bara veta hur man gör för att få till något.

Helst vill jag att allt bara ska fungera och låta bra direkt ;)

Hm.. kanske inte det bästa utgångsläget men så är jag ju också först och främst låtskrivare – som dock förstås inte kan nöja sig med bara att skriva låtar eftersom att arra musik också är jättekul, och visst vill jag få till den där coola effekten som jag hör i mitt huvud men som jag inte vet hur jag ska göra för att få till. Så därför är jag då även producent.

Jag har slitit mitt hår många gånger under åren och kommer att göra det framöver igen de gånger jag inte får till ett sound så som jag vill ha det.
Ovanpå det får jag också lägga till min obotliga beslutsvånda som ställer till det när jag under mixningen måste ta beslut om vilket delay jag ska ha i låten, valen är ju så många… pluggarna är 100-tals…

Det slutar ofta med att jag använder något av Protools egna pluggar när jag ögnat igenom sisidär en 10 andra delayer som jag inte orkar förstå mig på just då…

Varje gång jag mixar vill jag förstås överträffa resultatet jag gjorde förra gången.

På sätt och vis gör man väl alltid det eftersom utveckligen hela tiden går framåt om man som jag ”bor” i studion… men känslan kan lika gärna vara att det inte hänt någonting alls och att man inte alls tycker att man får till det.

Att acceptera den nivån man är på för tillfället och göra det bästa av det är den enda vägen framåt enligt min mening. Försöka och vara tålmodig in i det sista men inte gå över till att försöka för mycket. Då blir det till slut ingenting av någonting och projektet landar aldrig.
Det är min slutsats varje gång jag sitter där och sliter. Det gäller inte bara musik heller, tänket att acceptera ens egen nivå istället för att försöka vara någon annan går ju att applicera på nästan allt man gör i livet.

Dessutom, ekonomiskt, handlar det ju om att komma till resultat och helst snabbare och snabbare för varje gång för att inte den ekonomiska delen av arbetet ska bli helt ideellt till slut för att man inte kan ta beslut om vilket delay som blir bäst så att säga ;)

Att mixa och producera bra är inte något som plötsligt bara händer.

Det tar ju år av övning, det är en ständig process av utveckling som egentligen inte har något konkret mål eftersom ett ”bra” eller ”rätt” sound är något som förändras med tiden genom trender och för en själv genom att man förändrar sin egen nivå och sitt eget synsätt vartefter man lär sig mer.

Många gånger, i ett slutskede av en produktion, har jag verkligen varit på väg att anlita någon annan! Någon som ”kan” producera. Någon som kan befria mig ifrån teknikens ibland bromsande värld så ägnar jag mig åt att skriva musik istället! :D

Roligt när man får till det.

Men visst är det också roligt att mixa när man får till det! Idag är det ju också fullständigt självklart att skriver man musik måste man även kunna mixa och producera om man nu inte har de rätta gratis kontakterna eller den största plånboken och därmed kan få andra att göra jobbet åt en.

Numera har jag snärjt några duktiga mix-människor som får lyssna och tycka till om mina mixar vare sig de vill eller inte ;) och det är verkligen bra och lärorikt att ta hjälp av andra om man kan. Det kan boosta känslan av att ha lyckats med något sound i mixen eller ge en förklaring till varför något annat inte fungerar om man tar hjälp av någon som har koll. Sedan kan jag hör och häpna trots allt vara rätt flitig med att läsa på lite när andan faller på om något, men tutorials… dessa är för sega alltså!

Så, det var väl lite av mina tankar kring mixning. Hoppas det hjälpte någon som kanske också känner som jag att det inte är så himla enkelt men som jag kämpar på för att man verkligen vill få till det!