Att tävla med en låt i tävlingen ”P4 Nästa”, eller före detta Svensktoppen Nästa som den hette innan, har varit på gång ett par gånger tidigare genom samarbeten jag gjort men först i år blev det av. Eliza blev uttagen med singeln ”Because of You” och nu är alltså tävlingen över för denna gång och med det har man då fått lite nya erfarenheter vad den här tävlingen innebär och hur den är att genomföra. Förstås, som i det mesta, så får man väl både bra och dåliga erfarenheter där man gör något första gången men det är ju också det man lär sig av.

En bra vinst för en oetablerad artist.

Till att börja med så var det ju kul att låten ”Because of You” blev uttagen till den här tävlingen.
Vad P4 generellt vill spela i sin kanal kan kännas en aning diffust och således också vad för låtar de väljer ut till denna tävling som efter uttagningen består av en lokal final – men i slutändan, efter ytterligare final, är ju vinsten i tävlingen att låten spelas vidare i radio. En vinst som är en bra vinst som oetablerad artist.

Skönt att ”slippa” spela själv…

Så i fredags var det dagen D för den lokala finalen i Västerås där Eliza´s låt blivit uttagen. Vi hade bestämt att det skulle vara live band med backtracks så Fredo skulle vara med och trumma live tillsammans med Eliza´s lokala musiker och jag fick ha den bekväma rollen att vara åhörare, tycka-tillare och kameraman… ? Skönt att slippa ”performa” själv tycker jag så mina roller passade mig perfekt!

… men roligt att få ”delta” ändå.

Frånsett att det alltid är roligt att åka på roadtrips av alla de slag så är det extra roligt att vara på plats när en låt man skrivit körs live. I detta fall skulle vi även förena lite nytta med nöje eftersom även Fredo liksom Eliza är ifrån Västerås och jag själv varit där några vändor genom åren och myst runt i denna stad som jag gillar. Trevliga människor överallt och härligt med ”småstads-känslan” jämfört med Stockholms innerstad…
Så papiljotterna på och sedan bar det av mot Västerås i fredags.

Fungerar låten live?

Det här med att som låtskrivare och producent följa upp en låt och produktion är också en rätt så viktig del i mitt koncept. Det är dels nyttigt att få höra hur artisten tycker låten fungerar live – svårigheter och vad som är enkelt.

Det är ju nämligen en extremt viktig del att en låt kan framföras live på ett bra sätt. Dvs. att den är lättsjungen, i rätt tonart och i ett register som passar artistens röstregister. Mycket av det är ju en del av min nisch med mina skräddarsydda låtar – att det ska bli bra live. Förutom det så vill jag gärna höra hur ett backtrack (produktionen) fungerar live, hur det låter och vilka balanser man skulle kunna justera.

Väl på plats i Västerås startade vi med ett rep med alla i bandet och gick igenom låten. Det blev mest instrumental rep då Eliza sparade sig lite med sin röstinsats ?

Det är alltid lite knepigt att få backtracks att lira bra ihop med live instrument när det inte finns de allra mest optimala förutsättningarna tekniskt och folk som kan hålla koll på reglar och vrida eq-reglage och ”fixa till” så att säga. Så det kändes bra att Fredo var med och styrde upp både länge och långt innan vi ens kom till Västerås men också hela dagen där och såg till att det skulle bli bra att få ihop allt.
Han är duktig på detta Fredo efter alla år i husbandet på TV4 Sommarkrysset!


Fredo bakom trummorna i Västerås under soundcheck av ”Because of You”


Hela bandet, från vänster Marcus Hejneborg, Andreas Sjöblom, Fredric ”Fredo” Österlund, Samuel Olsson och Elisabeth ”Eliza” Backman.

Rätt balans i radio vs live.

Det är så härligt med livemusik och bra drag i PA system, jag stod där och njöt medan alla fixade med allt tekniskt. Själv sprang jag lite mellan live-ljud teknikern och radio teknikern en stund dock, finalen skulle ju även sändas live i radio P4 förstås så för mig som ”producent” i vårt lilla team så var det lite svettigt en stund att få båda delar balanserade ungefär så som vi tänkt oss mot backtracket. Men det gick fint!

Som alltid med sådana här dagar så går det i ett. Varmt var det också. Puh!
Så här i början på sommaren – dessutom när det inte varit någon vår att ”vänja” in sig vid – så känns denna plötsliga värme en aning ansträngande och det gick åt vattenflaskor på löpande band.

Eliza var sist på soundcheck och därmed först ut i finalen!!!

En proffsig helhet.

Efter framträdandet blev det en intervju direkt innan det var dags för nästa deltagare. Det har slagit mig många gånger nu att Eliza är duktig på det här med intervjuer, något som inte alltid är så enkelt att säga det ”ärliga men ändå rätta” på samma gång. Att få folket med sig, att få en uppmärksamhet riktad emot sig som artist för något man står för (flikar in ”varumärke” lite här nu) men det tycker jag Eliza har koll på. Det finns en helhet på Elizas tänk och jag anar att hon kan komma att bli en folklig artist.

Fullt med fans till Eliza!

Under soundchecken som slutade 16.30 var det ju som ni såg praktiskt taget tomt på torget i Västerås men en halvtimme sedan flockades många nyfikna kring scenen. Eliza hade lyckats få dit en hel del ”fans” måste jag säga. Hon och vi tillsammans har också lagt ned rätt mycket energi på att få in röster på ”Because of You” eftersom en del av momentet att välja ut en vinnare bestod av sms-röstning i kombo med jury på plats.

Men det kan vara himla svårt att nå fram med sådana här happenings, folk ska förstå vad det handlar om, när det sker, vad man kan förvänta sig för upplevelse och sedan ska alla också ha tid och lust att komma. Så det var härligt att se vilken respons Eliza fått i Västerås, det jublades mest på hennes låt kan jag avslöja!

Många var de som också ville komma fram och kramas och ge både mig och Eliza fantastisk feedback på vårt jobb, det var så roligt att uppleva det! ❤️

Det blev en mycket lyckad dag för oss alla och man känner sådan tacksamhet inför engagemanget som alla inblandade gav och framförallt bandet såklart! ?


Samuel Olsson, Andreas Sjöblom, Marcus Hejneborg, Elisabeth ”Eliza” Backman och Fredric ”Fredo” Österlund.

Det slutade med en 2:a plats för Eliza. Efter juryn hade röstat fanns det en chans för vinst i och med sms rösterna som skulle fälla avgörandet… och vi hade ju verkligen kämpat på med detta!

Men attans så sprack det där ändå med näst högsta rösterna via sms fick vi nöja oss med second place. Jag tror inte vi kunnat prestera mer denna gång och med den upplevelse och erfarenhet som kom på köpet så är ju inte placeringen den viktiga.

Tävlingen kan förbättras.

Däremot finns det kanske ett och annat man kan ”tycka till” om kring upplägget av tävlingen som kunnat förbättras. Att ha en jury på plats t ex, den fick vi aldrig ”se” och inte höra någon feedback ifrån heller mer än poängtal så man kan undra lite vad som var vitsen med det? En röstning på den här nivå av tävling (som jag tänker ska vara en utvecklande artistisk resa främst?) kanske skulle ge alla deltagare mer att få feedback än bara poäng upprabblat om ni förstår vad jag menar.

En artist fick inte poäng alls dvs. 4 av 5 bidrag poängsattes medan en då fick noll. Känns också onödigt, även om någon får lägst poäng (det är ju en tävling så låga resp. höga poäng måste ju sättas) så känns det nog ändå bättre i hjärtat för den som får lägst poäng att ändå några poäng.

Gällande sms röstningen så gjordes de om till annat beräkningssystem så som i mellon. Helt ok om man skulle fått reda på hur många röster man faktiskt fått – här har man kämpat på med det och så blir det inget resultat att ”analysera”.

Nördigt tänk kanske men ändå, att komma framåt, gör om, göra bättre osv handlar ju mycket om att förstå varför i första steget för att kunna säga därför i nästa och därefter förbättra. Så vi vet inte hur många som röstade men uppenbarligen var det många med tanke på andraplatsen och min aning om att Eliza är och ännu mer kommer att bli en folklig artist känns som ett faktum. ?

Kvällen avslutades med suuuuper god mat på en restaurang runt hörnet, det är ju så nära till allt i Västerås. Där satt vi och pratade länge om allt möjligt i musik- och livsväg.

Jag fortsätter tycka att tävlingen är värd att genomföra men absolut inget bevis för om en artist eller låt är ”bra” eller ”dålig”. Det är en tävling som handlar om urval efter tycke och smak och som vi vet är den olika från en person till en annan och så även i en jury. Med det sagt är det nog inte sista gången jag skickar en låt till denna tävling, jag är ju en fighter som inte vill ge sig med något i första taget.
Så P4 – you will hear from me again ha ha… ?