Då var det dags för en liten update vad som händer i ”verkstaden” Young Music Swedens studio just nu. Av någon anledning så är vintern en sådan period där jag alltid blir lite sugen på någon ny pryl till studion. Det kan vara alltifrån ett capo till som detta år… en bas! Eller ny och ny. En bas fanns ju redan, så en annan bas menar jag förstås! Är man ljudnörd som jag är så vill man helt enkelt byta upp sig ibland till något kanske inte nödvändigtvis ”bättre” utan snarare annorlunda. Utöver det har det även varit lite inspelningsaktiviteter och annat kul att konstatera den senaste tiden.

Nästan en miljon streams!

Efter att ha räknat efter kunde jag konstatera att mina låtar som släppts genom det singel koncept jag kör inom Young Music Sweden snart streamats 1 miljon! Galet kul!
Här finns en spellista på alla hittills släppta singlar genom Young Music Sweden

Och senast släppta singeln ”Dance Dance Dance” nådde fina 50 000 streams nyligen! Känns fantastiskt roligt och också att kunna konstatera än en gång ett lyckat samarbete.
Lyssna på ”Dance Dance Dance” här!

Dags för ny bas i studion.

Jo, åter till basen. Som sagt, det var dags för en förnyelse ifrån tidigare Sandberg Electra TT4 som gjort jobbet fint ett par år. Men lite mer vintage var jag ute efter denna gång. Mathias Garnås, basspelande musiker och kompis sedan länge, kom och hjälpte till att analysera basljud!

Valet av bas efter vårt nörderi föll på en Fender Jazzbas CS som inte hade den där allra lägsta ”sub känslan” utan lite mer mid snarare, vilket jag gillar.

Test av basstärkare

Himla kul det där med att testa saker så det blev även en tid följt av lite test av både små basstärkare, eftersom det är bättre med en lite mindre och tightare basstärkare vid inspelning till skillnad från live där det motsatta oftast gäller. Här har jag dock inte hittat rätt ännu men det var kul att testa de här små rackarna både från Fender och Trace Eliott. Hade jag valt mellan dessa hade det helt klart blivit Fender Rumble, mer mid än T.E som kändes mer ”high tech”.

Behöver inte vara så komplicerat.

Jag är ju ett fan av ”riktiga” grejor generellt och med det menar jag i detta sammanhang att använda en basstärkare vid inspelning utöver line signal. Men det är ju inget måste alls, man kommer väldigt långt bara med denna som jag efter ett antal vändor och test nu kommit fram till ändå gör jobbet väldigt bra.

Nog om basar och basinspelning nu då. Vad har mer hänt i studion sedan renoveringen före jul?

Spelat in ”live” igen!

Det har blivit ytterligare ett live projekt genomfört när Sofi Ek spelat in sin kommande singel i Young Music´s studio. Senast gjordes ju singeln ”Rum för själen”  och nya låten följer lite i samma spår med mycket musikalitet i fokus vilket jag stortrivs med, alltså att det handlar om känsla, musiker och spelkunnighet och en ”levande” produktion även om alla inblandade denna gång spelat in sina delar var för sig av praktiska skäl.

Först ut blev det ”live trummor” med Fredo förstås!

Och på det rhodes med Fredos bror Marcus, två nördar såklart som här funderar på vilket rhodes sound som faktiskt är bäst…?

Näst på tur var Mathias Garnås som spelade in bas!

Följt av Janne Carlsson på gitarr!

Det har förstås varit så kul att spela in live musiker igen och så enkelt jämfört med att göra allt själv, njuter verkligen av att det kommer ”mänskliga synthar” till studion ha ha…. 😄
Känns lite som ”förr” innan man började programmera precis allt och mest använda samplingar.
Jag är ju själv uppvuxen med att lära sig spela alla instrument först… sedan programmera.

This is the real deal!🎤🥁🎸🎹

Och så slutligen vocals med the artist herself Sofi Ek…!

Det svängde grymt om alla så det ska bli kul att mixa klart denna låt!

Coaching med Teo Rösarne

Men ännu mer kul aktiviteter har det varit när unga artisten Teo Rösarne med pappa Anders kom till Young Music´s studio för nya tjänsten för i år – Artist Coaching!

En ny tjänst jag utformat för att hjälpa till att skapa och forma en artists varumärke och för artisten att lära sig mer om sociala medier och framförallt strategier för att både forma och få respons beroende på content.

Men det gäller att hänga med när det kommer till sociala medier, det förändrar sig ju (med skräckblandad förtjusning) nästan dagligen och så snart man förstått den ena strategin är det dags för en ny. Men mitt främsta tips är ändå detsamma i slutändan – nisch/varumärke och kontinuitet i arbetet med sitt artistiska ”företagande” kommer alltid vara lika viktigt oavsett vilka trender som kommer och går.