Idag har vi haft studiebesök i Young Music´s studio av en grupp elever som går Musik- och Mediautbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. En utbildning som både jag och Fredo gått. Både förra året och i år så är det en riktigt inspirerande dag när de kommer hit. Jag brinner verkligen för att inspirera andra om jag kan och att hjälpa till där jag kan. Jag önskar ibland att jag kunde göra det ännu mer men hoppas att jag ändå gör lite nytta med och för dem jag jobbar med i skivbolaget och med mitt koncept kring singel releaserna.

10 år sedan vi gick ut.

Det som såklart slår en när man sitter där och berättar vad som hänt de senaste 10 åren, sedan både jag och Fredo gick ut Musikhögskolan, så inser jag att jag inte minns sådär exakt vad jag ville då. Även om jag nu tror att jag visste det då eftersom jag nu tycker att det alltid har varit självklart med musikproduktion och låtskrivning och verksamhet i studio och allt kring inspelning osv.

Inte självklart alls.

Av eleverna som besökte oss idag så var vissa lite mer klara på vad de ville göra efter skolan var slut medan andra hade en mer öppen plan. Jag minns att vi för 10 år sedan byggde Young Music´s studio med en plan om att spela in andra i första hand, dvs. verka som en vanlig inspelningsstudio. Så blev det ju inte riktigt. Visst gjordes några live sessions och jag har väl i alla år gjort mycket vokal inspelningar vilket jag fortfarande tycker om. Men ganska snabbt växte den nuvarande låtskrivar-verkstaden och  ”produktionsstudion” fram och så har det förblivit.

Det löser sig längs vägen.

Innan man upplevt det själv så är det svårt att förklara eller ”intyga” andra om att saker kommer att utkristallisera sig längs med vägen, man behöver inte veta exakt vad man vill göra. Det finns tid.
Om man inte vet nu om man vill bli låtskrivare, producent, artist eller dra kablar i en studio så kommer det ändå smalna av till slut och fokuset riktas åt det håll man brinner mest för. Det försökte jag förmedla idag.

Tro på sig själv. Göra sin grej.

Att tvivla på sig själv känns som ett ganska naturligt inslag om man är ambitiöst och har visioner och ovanpå det sätter en high level för sin kreativitet och skaparnivå. Det pratade vi om idag också och hur man kan hantera bakslag. För mig personligen har jag väl i grunden haft en bra tro på mig själv eller kanske också ett starkt driv som drivit på även de gånger jag tappat tron lite. För tvivlar, det gör vi ju alla. Jag skulle säga att jag förmodligen tvivlar på något hos mig själv dagligen….?

Men det som återkommer i tankarna ofta, när jag tvivlar, är att man måste fortsätta göra sin grej. Vara den man är. Inte göra som andra tycker eller som de gör. Det är inte så enkelt alla gånger eftersom vi utsätts för så mycket tyckande och tänkande idag ifrån alla hörn inte minst i sociala medier.
Tro på dig själv och gör framförallt DIN grej. That´s it.

Artist idag – hur ska man ens börja?

Något som de flesta vet är hur enkelt det är att släppa musik idag. Men om målet är att det ska hända något med musiken, dvs om det är mer än ett hobbyprojekt som man tänkt sig, ja då finns det en del glapp där hur man ska gå tillväga.

Jag kan tycka att det kanske borde dyka upp mer sådana djupdykningar och inriktningar även på musikhögskolor hur man ska marknadsföra sig och nå fram vare sig man sjunger eller är musiker – båda är ju ute efter samma sak dvs att sälja sin ”produkt” och få antingen gigs/streams eller både och.

Sociala medier och strategier är ju A och O idag. Utan ett genomtänkt och kontinuerligt jobb där så blir det trögt med den respons man kanske tänkt sig. Så jag berättade lite kort om hur jag försöker råda de artister jag jobbar med att tänka kring sitt varumärke och hur mycket möda det faktiskt är att sälja in varumärket i sociala medier och hitta sin fans. Att jobba så mycket som behövs med sociala medier och digitala kanaler och dörrar generellt är ett ibland rätt tungt och omfattande arbete och något man bör ställa sig frågan om man kommer att orka med innan man ens ska släppa någon musik OM målet är att det ska slå.

Fredo berättade för eleverna om vilka visioner han hade från början med att jobba som studiomusiker parallellt med live-musiker livet. Men det blev mest live för hela slanten för Fredo när trumbeats alltmer blev digitaliserat och den eran tog över musikproduktionerna. Nu är det kanske på väg tillbaka och har varit det ett tag, men studiomusiker det har nog Fredo blivit mer nu. 20 år senare. Och nu kombinerar han både och. Live och i studio.

Mina råd kring att ha visioner när det kommer till att driva skivbolag eller artisteri (även om artisteri delen inte är det huvudsakliga inom Young Music) är att det inte går att arbeta ut sig totalt på alla områden.

Det kommer ändå ta tid att etablera något vare sig det är ett skivbolag eller en ny artist så varför inte ta det i lagom takt. Inte glömma att det ska vara roligt också. Den dagen jag gör det här och inte tycker att det är roligt alls då kommer jag inte att fortsätta.

Som Fredo skulle sagt:
– ”ha kul och låt dig drivas av din passion, glöm inte leva och att du faktiskt också måste ha pengar att äta för – och kanske köpa en och annan ny (trum) mick för?…”

Fredo trummade på företagsevent med artisten Danny i helgen.

Det tycker jag sammanfattar hur man kan tänka när man ger sig ut i musik-arbetslivet. Sedan får man ta det som det kommer lite längs vägen.